Wetenschap in Beeld

Onderzoekers vrezen: slaapgebrek maakt kinderen bang en depressief

Sovende barn

Een Amerikaans onderzoeksteam vond tekenen dat slaapgebrek bij kinderen van 7 tot 11 jaar leidt tot een negatieve kijk op het leven en minder positieve gevoelens. Het kan ook de oorzaak zijn van depressiviteit en angsten later in het leven.

Twee nachten slecht slapen en kinderen zien positieve belevenissen over het hoofd of vergeten ze.

Dat blijkt uit een nog lopend Amerikaans onderzoek, dat er ook op duidt dat slaapgebrek bij kinderen direct te koppelen is aan depressiviteit en angsten later in het leven.

‘We richten ons op de jeugd, want slaapgewoonten ontwikkelen zich al vroeg en gaan een patroon vormen,’ aldus de hoogleraar van de University of Houston, Candice Alfano, die het onderzoeksproject leidt.

Twee nachten slecht slapen en het is mis

Hierbij onderzoeken wetenschappers een groep van 50 kinderen in de leeftijd van 7 tot 11 jaar om te kijken welke invloed slaapgebrek – al is het nog zo bescheiden – heeft op lichaam en geest.

Om een direct verband tussen slaapgebrek en depressiviteit vast te stellen, zijn er langere studies nodig, maar nu al hebben de onderzoekers aangetoond dat kinderen na twee nachten slecht slapen al verdrietig, apathisch en negatief over de wereld zijn.

Let op de gezondheid van kinderen

Het onderzoeksteam heeft in een opzienbarend verslag vastgesteld dat er sterke aanwijzingen zijn dat slaapgebrek en een onregelmatig slaappatroon gedurende langere tijd zullen leiden tot angst en depressiviteit.

Het verslag vergelijkt eerdere studies met nieuw onderzoek en beschrijft hoe mensen minder actief en minder positief worden van een slechte nachtrust – patronen die op termijn tot depressiviteit kunnen leiden.

Alfano vraagt ouders daarom de slaapbehoefte van hun kinderen te beschouwen als een gezondheidskwestie – net zoals tandenpoetsen, gezond eten en voldoende bewegen.

Bron: 4 augustus 2016 door Jakob Priess #slaap

 

Spring naar toolbar